Det vanskelige året; 1997! «To be or not to be» for nyskapningen

Man kan utvilsomt si at Levanger Fotballklubb verken hadde noe enkelt «svangerskap» eller «fødsel». Som «spedbarn» og videre i sitt første leveår gikk ikke LFK med stødige steg. «Barnet reiste seg, falt og reiste seg igjen», slik det alltid gjør når det skal opp på bena og frem i livet.

Det kan vel utelukkende sies at ingen sammenslåingsprosjekter er enkle.

I Levangers tilfelle fantes det dårlig stemning og kritiske røster blant noen aktive spillere, ledere og medlemmer og lokalpatrioter på begge sider av Sundbrua. De største røstene fikk nok stor spalteplass i mediene. Motstanden virket nok større enn den i realiteten var.  Men, i utgangspunktet var det et stort flertall for danne overbyggingsklubben Levanger Fotballklubb i miljøet. Dette ble tilsynliggjort ved avstemming i de respektive klubbene SPKL Nessegutten og IL Sverre hvor flertallet for å danne LFK var overveldende. 3 divisjonsklubbene i byen hadde på hele 1990- tallet spilt ball i nevnte divisjon, med varierende suksess. Unge lovende spillere på de respektive lag ble på den tiden hentet fra andre lokale lag (Steinkjer FK, Verdal IL i 2 divisjon,  og Stjørdals Blink (i 1 og 2 divisjon). I tillegg var lag som Kvamskameraten, Fram Skatval, Bangsund og Namsos klubber i fylket som til tider spilte på høyere nivå kontra de daværende levangerklubbene.

Levangerfotballen på seniornivå på 1990-tallet var på sitt svakeste noen sinne. Talentene fantes men de største dro til andre klubber i distriktet så snart de fikk muligheten, mens andre valgte å satse på andre ting i livet en lokalfotballen grunnet dårlig tilbud i de respektive klubber eller andre prioriteringer i livet. Tilskuere og den generelle interessen for fotball i Levanger var på den tiden like dårlig som det sportslige.

Levanger FK 1996 1997 plansjeKilde: Trønder Avisa

Prosessgruppen i utarbeidelsen med Levanger Fotballklubb, Harald Berg (Sverre), Erling Eriksen (Sverre), Asle Sundal (Nessegutten) og Per Solem (Nessegutten), framla og foreslo i 1996 at Levanger Fotballklubb må fremstå som et satsningsklubb for talentfulle senior- og juniorspillere i kommunen og videre at klubben skal være det naturlige valg for spillere med ambisjoner. Målet til Levanger Fotballklubb skulle være å ta bedre hånd om talentfulle spillere. LFK skulle gjennom god økonomi og profesjonell styring ved siden av en stabil og god spillerstall være avgjørende for å kunne lykkes med satsningen.

Etter sesongslutt i 1996 begynner brikkene å falle på plass for Levanger Fotballklubb hva gjelder viktige brikker som trenere, sponsorer, medlemmer og spillergruppe ++.

Jarle Råum blir hentet fra Mo I Rana som trener, med Helge Hov fra Levanger som assistenttrener.

Spillergruppen består stort sett av unge lokale spillere med noen års erfaring fra seniorfotballen fra Levangerklubbene og et par tilvekster hentet fra andre lag i og utenfor distriktet. Laget bestod i all hovedsak av spillere i alderen 17-22 og et par mer rutinerte menn over 25. En meget ung og nokså urutinert spillergruppe som var ukjente for hverandre sosialt, på fotballbanen og i garderoben skulle fra og med mai 1997 skynde seg langsomt, men samtidig svare til forventningene satt av lokalpressen og andre kritiske røster , om å være helt i toppen av divisjonen fra første år.

De største navnene/spillerne fra 1996-sesongen i Nessegutten og Sverre dro til andre klubber i fylket, høyere opp i divisjonene eller å trappe ned i andre lokale klubber i kommunen.

Levanger Fotballklubb fikk en brutal start på livet; I Steinkjer av Tranabakkan.Tranabakkan Levanger FK cup tap

I seriespillet started det så mye bedre, med litt medvind på Moan

Debut som sa seks LFK 1997 MoanKilde: Trønder Avisa

Lynvingens lekestue 1997 LFK

En ny og sammensatt spillegruppe skulle vise seg å variere noe voldsomt i prestasjonene gjennom sesongen. Spillere som avlsuttet skolegang, flyttet til andre deler av landet pga studier eller militærtjeneste skapte ingen kontinuitet i en fersk klubb. Media, omgivelsene og skeptikerne ble mere og mere negative i sine omtaler av nyskapningen Levanger Fotballklubb, i takt med de svingende resultater og tabellsituasjon.

Lfk Tranabakkan 1997Kilde: Trønder Avisa

Bangsund Levanger FK 1997Kilde: Trønder Avisa

Levanger Fotballklubb fikk ingen enkel første sesong i 1997. Som uttalt fra styre og trenere var klubben «uten hastverk». De hadde en langsiktig plan, selv om andre mente det annerledes.

Ga LFK en lærepenge 1997Kilde: Trønder Avisa

Verdal2 LFK 4 4 1997Kilde: Trønder Avisa

Levanger FK Nedturen fortsetter 1997 FloppKilde: Trønder Avisa

Parallelt med tap av seniorspillere av ulike årsaker, sliter klubben med å finne erstattere lokalt og lovende juniorspillere forvinner til andre klubber.

Sikret kontrakten LFK 1997 sfkKilde: Trønder Avisa

Råum krever sterkere stall LFK 1997Kilde: Trønder Avisa

Levanger Fotballklubb fikk en turbulent start på livet som fotballklubb både sportslig og økonomisk.

Debutsesongen til Levanger Fotballklubb var resultatmessig den dårligste gjennom tidene.

Men, som de kloke hoder sa det i gjeldende år: «Vi har ikke hastverk»

Barnet Levanger Fotballklubb var nå på bena. Nå kunne det begynne å gå – fremover!

Tagged with: