Steinkjer 1986: Jeg har lært meg å leve med fotball- skuffelser

Det er både irriterende og frustrerende. Etter hvert har jeg fått rutine og takler at tommelen peker nedover og at usaklighetene hagler på byen og at Trønder Avisa knapt finner grunn til poeng på sin spillerbørs, sa den 20 årige Steinkjer-spilleren Per Joar Hansen til TA’s journalist.

Året er 1986. Steinkjer har hatt fotball hegemoniet i Nord Trøndelag i flere titalls år. SI&FK har siden nedrykket fra det øverste selskap i 1978 vært et topplag i datidens 2 divisjon (nåtidens 1 div/OBOS-liga). Namsos rykket i 1985 opp fra 3 divisjon til 2 divisjon og havnet i Steinkjers avdeling.

Steinkjer havnet på en finfin 4 plass i 2 divisjon avdeling B i 1985, kun 4 poeng bak Tromsø i kampen om kvalikplass/kvalikspill til det øverste nivå. Tabell 2 divisjon 1985

Steinkjer var nært et opprykk til øverste divisjon i 1982.

Troen blant Steinkjers befolkning, spillere og klubbens ledelse på at SI&FK skulle fortsette å kjempe i toppen på Norges nest høyeste nivå i 1986 var stor, iallefall til sesongen kom i gang.Steinkjer Fotball 1986 Per Joar Hansen Trønder AVisa

(Kilde TA: 1986-04-19)

Steinkjer har før sesongen 1986 ansatt en ny og ung trener i Rogalendingen Einar Sigmundstad (34 år), med en tung faglig balast i følge Trønder Avisa som studier ved Norges Idrettshøyskole (fotball) og ansatt ved Norges Fotballforbund + diverse trener oppdrag siden 25 års alderen.Dette blir løye Sigmundstad SI&FK 1986

(Kilde: Trønder Avisa: 1986-04-26)

Da den nyansatte treneren Einar Sigmundstad skulle beskrive egen SI&FK stall sa han følgende en april dag i 1986, før åpningskampen borte mot Aalesunds FK. «Vi har et bra lag på gang, men alt er naturligvis ikke perfekt. Det er litt for mye ungt, vi burde hatt et par kvalitetsspillere i tillegg, og løpere med litt større tempo, et par spillere som kunne dominere i duellene over bakken. Vi blir for lette i lufta. Sigmundstads målsetning for Steinkjer dette året var å havne på topp 3 i egen avdeling og skåre minst 2 mål pr. kamp og slippe inn minst 1 mål pr. kamp i snitt. Einar Sigmundstad som ny i klubben mener også i samme intervju at han synes det er litt for lite «virak» rundt laget og det er heller ingen som skal være blåøyd eller tro på at klubben spiller seg opp på tradisjoner eller gamle fotball-storheter. Steinkjer-treneren uttrykker i store ordelag hva han mener mangler for at Steinkjer på den tiden skal fortsatt være blant Norges beste fotball-lag. Det som mangler på den tiden er treningsfasiliteter og en kommune og dens politikere som ikke ønsker å legge til rette for fasiliteter eller andre midler for å bedre datidens forhold. Sigmundstad kommenterer videre at et støtteapprat bygd på entusiasme ikke er tilstrekkelig på lang sikt da en klubb som Steinkjer må betraktes som en bedrift og at dette ikke skal være noe man driver på med noen kveldstimer som en hobby.

Den nyansatte Steinkjer-treneren mente at Steinkjer står ved et veiskille dette året (1986), hvor både klubben, kommunen og fotballmiljøet generelt i Inntrøndelag må bestemme seg for hvilken vei fotballen i området skal ta de kommende årene.

Sigmundstad advarte denne dagen om de følger og konsekvenser dette vil ha for fotballen på Steinkjer, om de punkter han har ramset opp ikke blir etterfulgt. SI&FK kan i følge treneren bli et helt ordinært 2 divisjonslag (dagens 1 divisjon) om disse punktene ikke blir etterfulgt. Einar Sigmundstad uttrykker stor bekymring dagen før seriestarten mot AaFK om Steinkjer fotballens ve- og vel da han synes det virker som både klubben selv og kommunen har slått seg til ro med at det ikke er nødvendig å gjøre noe som helst i forhold til det overnevnte.

Nedrykk til 3 divisjon var ikke et tema i Steinkjer denne våren. Bekymringen var i all hovedsak beskrevet som å være blant de topp 20 eller et opprykk til øverste nivå.En tankevekker. Steinkjer Strindheim Trønder Avisa 1986

Det startet så bra for Steinkjer i første kamp denne våren, men de falt av i 2 omgang i denne kampen og med tanke på 1986- sesongen som helhet.

Drømmeåpning av steinkjer 1986

Steinkjer fikk allerede i 2 serierunde «passet» påskrevet av et kristisk TA, selv om første kamp hjemme ble vunnet 2-0 mot Grand Bodø forran 1300 tilskuere. Steinkjer hadde fått 3 av 4 mulige poeng i seriestarten (2 kamper) og 3-1 i målforskjell. Media var kritisk allerede denne dagen, og verre skulle det bli, både på banen, i og rundt klubben og i media. ikke godt nok TA 1986 SteinkjerForventningene til Steinkjer var høye i begynnelsen av mai i 1986.Steinkjer likt med skjema 1986 Et Steinkjer- lag plaget av skader på sentrale spillere, elendige treningsfasiliteter gjennom vinter og vår,  manglende sportslige resultater samt en utfordrer som Namsos om fotball-hegemoniet i Nord Trøndelag skulle vise seg å bli for tøft for et ungt lag med en ny og ung trener, hvor store og stolte tradisjoner skulle holdes ved hevd uten den helt store entusiasmen fra omgivelsene og andre støttespillere. Klubben gikk også med et dundrende underskudd i sesongen 1985 på hele 350.000,-INgen turister i Ulsteinvik 1986 Steinkjer

(Trønder Avisa 1986-10-05)

Steinkjer sviktet igjen 1986

Det skulle vise seg å bli en særdeles tung vår og sommer for Steinkjer. Beskrivelser i media som svikt, klønete, tafatt, ute av form, elendig, begredelig, hjelpeløs etc. etc. var det en gjeng med relativt unge spillere måtte forholde seg til etter manglende sportslige resultater. Det skulle bare bli verre og verre for Steinkjer. Etter et braktap (8-1) for Vidar i Stavanger i begynnelsen av juni, beskrev Trønder Avisa’s utsendte at «aldri har vi sett et så svaktspillende Steinkjer-lag.» hvor det eneste som var gjennkjennelig hos Steinkjer var de gule og sorte draktene. I tillegg taper Steinkjer hjemme mot nykomlingen og naboen Namsos 0-2 hjemme på Guldbergaunet.Namsos slår Steinkjer

Trenere og ledere i Steinkjer gir gjennom intervjuer i media en tilsynelatende pekefinger til spillerne selv etterhvert som resultater og spill blir mangelvare gjennom sesongen.

Steinkjertap 1986

Hva er galt Per Joar Hansen Steinkjer 1986

Alt svikter for Steinkjer 1986

Ved sommerferien hang nedrykksspøkelset over klubben. Det var tunge tider i en stolt og tradisjonsrik klubb. Forsvarsrekken og angrepsrekken hos Steinkjer var under enhver kritikk fra alle hold. Trener, media m.f. I tillegg spør Trønder Avisa rett ut til Steinkjer- formann Kjell Borg: – «Sitter dere passiv og ser på at byens fotballstolthet går til bunns?

Krise i Steinkjer. 1986 fotball

Steinkjer- formannen sier på den tiden at «de» er lite tilfreds med utviklingen i klubben, men at de ikke kan skissere noe «hokus-pokus-løsning» som fører til at poengene ruller inn». Istedenfor virker det som all skyld blir lagt på spillerne selv da Borg uttaler at: «det er imidlertidig bekymringsfullt at bortimot samtlige spillere er ute av form. Styret i klubben vil se på eventuelle konkrete tiltak i sommerferien. Det vil heller ikke være aktuelt å hente inn nye etablerte spillere pga økonomi. Steinkjer må bygge på det de har.»

I et intervju senere på høsten sier en avtroppende formannen rett ut at «enkelte spillere ikke gjør jobben sin» i denne vanskelige tiden. Samme mann mener også at datidens struktur og organisering på det administrative plan i klubben må gåes igjennom, da han mener at en «sportslig leder» tvinger seg igjennom, uansett hvordan de vrir og vender på det, under datidens ressursbruk og modell i Steinkjer ikke holder mål lengre. Datidens Steinkjer- formann mener uansett hva man gjør i klubben resten av sesongen, så er det ikke trener eller styre som kan stenge igjen forsvaret eller skåre mål. Det er kun spillerne utpå banen som kan forbedre dette.

Steinkjers ukuelige optimist 1986.jpg

Det er ikke bare styrelederen som varsler sine avgang i klubben etter sesongen. Flere spillere, bl.a. Per Joar Hansen og Gunnar Joansen har varslet om sine avganger etter endt sesong, før sesongen har blitt ferdigspilt i en kritisk nedrykkskamp.

3 divisjons takter Steinkjer 1986

 

 

 

Enkelte spillere gjør ikke jobben. Steinkjer 1986

Vi berger Steinkjer 1986

Skjebnehelga Steinkjer 1986

Nedrykk Steinkjer 1986

Steinkjer tapte plassen i 2 divisjon 1986.Tabeller 1986 2 og 3 divisjon

Nedrykk til nivå 3 ble et faktum etter seier borte 3-2 mot Mo forran 60 tilskuere.

Nord Trøndersk fotball i en bølgedal ellerBølgedal NT fotballkrise NT fotball

Hva gikk galt med Steinkjer 1986? Klubben som var et topplag i norsk sammenheng i en mannsalder og som på denne tiden hadde som ambisjoner om å rykke opp til øverste nivå igjen innen 3 år.

Da TA journalist Arnulf Gotvassli spurte Steinkjer’s Per Joar Hansen om «Hva som er galt» fikk han som svar at «det er mye som mangler pr. i dag. Seiersviljen er ikke tilstede og det er noe dødt over spillet». Per Joar Hansen beskriver sin egne prestasjoner som «bråstopp». Han beskriver at 1984 sesongen for hans del i Steinkjer-trøya var overbevisende, men at det allerede i 1985 sesongen begynte å butte imot selv om han skåret 11 mål, hvorpå han pr. datidens dato kun står med 1 bokført skåring, noe han beskriver som langt under pari. Han beskriver sin egen form og utvikling i Steinkjer som stagnasjon og ingenting annet. Han gir også i dette intervjuet, hvor Steinkjer ligger på nedrykksplass til sommeren beskjed om «elendigheta» fortsetter for klubben så vil han skifte klubb etter sesongslutt. Per Joar Hansen som flere i Steinkjer-miljøet understreker at klubben står ved et veiskille og at klubben må bestemme seg hvilken vei Steinkjer skal gå i årene fremover, da det pr juni 1986 slettes ikke er 1 divisjonskvalitet (eliteserie-kvalitet) det de driver på med utpå banen. Han er også bekrymret for utviklingsmulighetene i klubben for tiden og sier SI&FK må gjøre som andre toppklubber flest gjør – å kjøpe spillere av format. Selv betviler Hansen at dette vil skje da klubben ikke har økonomisk ryggrad til den slags satsning. Om man ikke handler spillere vil ikke Steinkjer bli annet en et ordinært 2 divisjonslag som et og annet året kan «blomstre» til littegrann.

Per Joar Hansen mener også i samme intervju at mange har «dullet seg inn i en tro på at det er bortimot er en selvfølgelighet at Steinkjer tilhører landets 20 beste fotball-lag, uansett hva man gjør. Det vil heller ikke komme nye talenter inn i en seniortropp hvert år, noe som kanskje mange tror er den største selvfølgelighet. Han mener Steinkjer må rive seg bort fra 1960- årenes glansdager og at man må få ledere i klubben som må gjøre noe ekstra for å få Steinkjer-fotballen opp igjen på et annstendig nivå.

Trønder Avisa og Steinkjers egen trener Sigmundstad meldte før sesongen at Steinkjer befant seg i et veiskille. Dette gjaldt å være et topplag i norsk sammenheng eller være et helt ordinært 2 divisjonslag. Ingen av de 2 overnevnte nevnte 3 divisjon som en mulighet i dette «veiskille». Da sesongen ble avblåst i Mo I Rana en våt oktoberkveld i 1986, med 60 betalende tilskuere tilstede var det ingen trodde ville skje eller hadde trodd blitt en realitet. Steinkjer var ikke lengre Nord- Trøndelags flaggskip i Norsk Toppfotball. Namsos vår nå den store klubben i Nord- Trøndelag. Nå skulle storheten Steinkjer ned på nivå med Ekne, Nessegutten og Fram.  Stjørdal og Verdal skulle spille i 4 divisjon og Sverre i 5 divisjon.

Det er kun Namsos (2 div. og Ekne i 3 div.) som i dette året vinner flere kamper enn de taper og som er med å kjempe i toppen av sine divisjoner. Disse 2 klubben var datidens lyspunkter i Nord- Trøndelag.  Alle klubber på Innherred og Stjørdal er med å kjempe i bunnen av sine divisjoner, bortsett fra de 2 overnevnte. Rosenborg havnet midt på tabellen i datidens 1 divisjon (eliterserie).

Verdal rykket ned fra 3 divisjon, Stjørdals- Blink gjør det samme for første gang siden 1971. Den tradisjonsrike klubben Sverre rykker ned til datidens 5 divisjon for aller første gang i historien, dette i klubbens 100-års jubileum. Nessegutten & Fram berger 3 divisjonskontrakten i siste serierunde, på bekostning av nettopp Stjørdals- Blink, som ble sendt ned en divisjon etter et 4-3 tap borte mot Ekne.

Man kan i dag, 32 år etter nedrykket til Steinkjer se en del likheter og ulikheter mellom det som skjer i Levanger i dag og datidens Steinkjer.

  • Steinkjer som Levanger hadde et ungt lag.
  • Begge klubber går inn i nye sesonger (1986, 2018) etter en sesong (1985 og 2017) med gode sportslige resultater og svake økonomiske resultater med påfølgende underskudd.
  • Begge klubber blir regelrett slaktet i lokale medier.
  • Begge klubber lå på nedrykksplass til sommerpausen.

I Steinkjer i 1986 virket styret og ledelse mer eller mindre handlingslammet når realiteten ble skøvet innover det historiske klubbhuset på Guldbergaunet. Både trener og styre la alt press over på en relativ ung spillertropp.

  • Spillere hos Steinkjer som i 1982- sesongen holdt på å rykke opp med klubben til 1 divisjon (nåtidens Eliteserie) forlot klubben til fordel for andre toppklubber for å søke lykken i toppen av Norsk fotball.
  • Spillere hos Levanger som etter gode sesonger i 2016 og 2017 (nært kvalikkspill til Eliteserien) forsvant til klubber på nivået over.
  • Begge klubber led av lite kontinuitet. Skade og slitasje i en realtiv smal spillertropp.
  • Begge klubber hadde ny trener for sesongen.
  • Manglende effektivitet i forsvar og angrep.
  • Manglende duellspillere i begge ender av banen.

Hverken Steinkjer eller Levanger, uansett historisk tid, befolkningen og nedslagsfeltet tatt i betraktning kan erstatte de spillere som forsvant,  fra egne rekker eller i nærområdet fra andre lokale klubber. Steinkjer kunne ikke på bakgrunn av økonomi som helhet i 1986 ikke hente inn nye etablerte forsterkninger i gjeldende år. I tillegg hadde Steinkjer fått en rival fra Namsos i samme divisjon. Kampen om «lokale» spillere var ikke lengre noen selvfølgelighet. I 2017 rykket Levanger sin «lokale» OBOS-liga rival i Tr.heim, Ranheim opp til Eliteserien, og dermed gjorde LFK til en taper på overgangsmarkedet hva gjelder «lokale» spillere.

Levanger gikk inn i 2018 sesongen med en vanskelig økonomi. Klubben så seg nødt til å selge spillere for å berge økonomisk. Inn i sommerpausen har Levanger midler til å forsterke spillerstallen og kan dra nytte av dette etter en tøff vårsesong.

Det er mindre uro innad i/ og omgivelsene i og rundt Levanger Fotballklubb kontra situasjonen i Steinkjer i 1986. Det er ingen trenere, ledere eller noen i styre som går ut i media eller full offentlighet hvor de kritiserer spillere eller legger all skyld på disse for de manglende sportslige resultater.

Levanger har i motsetning til datidens Steinkjer en sportslig leder i klubben, som det ettertrykkelig var behov for i Steinkjer i 1986 (etter formann Borg’s uttalelser samme høst i gjeldende år).

Dagens toppfotball i 2018 og toppfotballen i 1986 er et sted hvor omgivelsene krever sitt. Både innad og uttad. Resultater forventes både sportslig og økonomisk. Media setter et en kritisk pekepinn om forventningene ikke går etter plan.

I motsetning til Steinkjer i 1986, har Levanger ingen uttalte mål om å rykke opp til øverste divisjon innen 2-3 år, men heller være blant de topp 25 beste lagene i Norge til enhver tid.

Måtte vi håpe Levanger Fotballklubb beholder sin plass i nest høyeste divisjon i Norge og slår tilbake med en sterk høstsesong. Levanger har i motsenting til Steinkjer på gjeldende tid fasiliteter og en kommune som har lagt til rette for bedring av gjeldende fasiliteter og tilrettelegging hva gjelder anlegg.

Pr. i dag er det ingen klubber i «Nord- Trøndelag» som er i nærheten av å være på det nivå Levanger Fotballklubb befinner seg på. Kun Stjørdals- Blink på nivået under (2 div) og Steinkjer, Verdal i «3» divisjon er klubber hvor «lokale» spillere «kan» hevde seg på nivåene over.

Jeg håper spillere, ledere og supportere i Levanger Fotballklubb klarer å holde seg for god til å gi utrykke mishagsytringer de nærmeste måneder nå som LFK går inn i en meget kritisk periode av sesongen. Kamper MÅ vinnes. Steng ute alt av negativ omtale i media, sosiale medier, «drittsnakk på byen» +++ og fokuser helt og holdent på den oppgave vi alle har, og dra i samme retning! Vi skal framsnakke!

Jeg håper næringsliv, kommune, frivillige og alle andre som kan bidra i lokalsammfunnet gir det de kan i fremtiden, enten det er å komme på kamp, bidra med sponsor-avtaler, legge til rette for sportslig satsning og enda bedre arena fasiliteter. Levanger skal ikke være en klubb som fostrer «våre» spillere til Ranheim, Kr. Sund, Sogndal eller Start. For en dag….er det Levanger FK som spiller i øverste divisjon i Norge.

Som Per Joar Hansen sa det en sommerdag som Steinkjer- spiller i 1986: «Jeg har lært meg å leve med fotball- skuffelser».

Slike skuffelser er kun midlertidig:)

En by, ett lag, ett Levanger!

Opp med Levanger!