De som har et brennende ønske om å leve – de overlever!

Dette sa en gang Tom Nordlie, «eksperten» på å komme inn og berge klubber som lever på kanten av stupet.

Vi skriver 13 Juli 2018. Levanger Fotballklubb ligger på nest siste plass (15) i OBOS-ligaen.

Er bunnen nådd!?? I fjor var Levanger FK det 23 beste laget i Norge. Pr. idag er vi nr. 31.

Vi har alle lov til å være skuffet over resultater, enkeltmannsprestasjoner, dommeravgjørelser, og spilleroverganger inn- og ut før 2018 sesongen.

LFK har har siden sitt inntog i norsk toppfotball hatt en stabil fremgang sportslig. I debutsesongen 2015 havnet laget på en 9 plass etter en fantastisk avslutning på sesongen, i 2016 endte det med en 8 plass og i fjor en kruttsterk 7 plass. I 2016 og 2017 var vi lenge med i kampen om kvalik til eliteserien. I 2015 var vi så godt som nede i 2 divisjon allerede den 4 oktober. Etter et forsmedelig 3-2 tap borte mot Ranheim, var det lite som tydet på at Levanger Fotballklubb skulle få mer enn 1 sesong på nest høyeste nivå. Den oktoberdagen i 2015 var helsvart. Det murret blant supporterne som krevde det ene og det andre denne kjølige oktoberkvelden. LFK hadde på 26 kamper vunnet 6 kamper, spilt 6 uavgjort og tapt 14. Målforskjellen viste 38-49. Vi var et bunnlag. LFK skåret 1,46 mål for og hadde sluppet inn 1,88 mål imot i snitt. Vi vant ikke kamper. Vi hadde spilt de siste 6 kamper uten å innkassere en eneste trepoenger. Rullegardinene hadde gått ned for de fleste. Det føltes som et «takk for oss» den dagen i Ranheimsfjæra, mot Ranheim. Mateo Lopez Andreas Peterson Levanger FK Ranheim 2015

4 kamper senere og 12 poeng i sekken hadde ført oss ut av tidenes nedrykksdrama denne sesongen.

Det er en kjennsgjerning at det det kan snu fort i fotballen. Det gjorde det i 2015 for Levangers del. Vi hadde spillere som løp, 11 mann som jobbet det de maktet i oktober og november. Dette skulle de klare, og de klarte det. De nederlagsdømte slo tilbake. Vi stod opp fra de «døde» de siste ukene av okober og november dette året.

En trener som vet å snu en negativ spiral av dårlige restultater og total krisestemning er en mann som tiltrådte i sin nye klubb, på grunn av nettopp Levanger Fotballklubb. Lars Arne Nilsen. Et Brann lag under Rikard Norling’s vinger hadde nylig blitt banket sønder og sammen 4-1 mot LFK i slutten av Mai 2015. De hadde blitt fullstendig ydmyket av «lillputten» fra Nord-Trøndelag, Levanger. Norling fikk som vi alle vet sparken etter ydmykelsen på Moan.Nordberg og Mateo Lopes mot Brann Obos-ligaen 2015(Foto: Sigmund Ramfjord)

Lars Arne Nilsen overtok en kriserammet klubb og hadde en enkel plan. Back to basic! Som Nilsen selv har sagt det; «Det er så enkelt at du vinner ikke fotballkamper uten innsats i bånn. Dette er en setning dagens Brann- trener sier ofte, uavhengig om eget lag har vunnet eller tapt. Lars Arne Nilsen’s krav til sitt lag er såre enkelt i det helehetlige bildet. Løper Brann spillerne litt mere enn motstanderne, så har man satt seg i en posisjon hvor laget har en større mulighet til å vinne fotballkamper. Lars Arne Nilsen førte Brann opp fra en middelmådig tabellplassering i OBOS-ligaen til opprykk samme år. Til seriesølv i Eliteserien i 2016 og hvor de pr. dags dato i Eliteserien 2018 ligger som nr. 1! Brann spillerne begynte å løpe og jobbe for seg selv og for laget. De begynte å løpe litt mere enn sine motstandere.

La oss gå tilbake tilbake til tidligere somrer for Levanger Fotballklubb’s del i OBOS-ligaen. Da dommeren blåste av for sommerferie i begynnelsen av Juli 2015, lå LFK på en 14 plass på tabellen. 3 seire, 5 uavgjort og 7 tap. Målforskjellen tilsa 20-28. Levanger FK klatret 5 plasser oppover tabellen fra sommerpause til sesongslutt.

I 2016 lå vi på 3 plass. 7 seire, 5 uavgjort og 3 tap. Målforskjellen sa den gang 19-7. Levanger Fotballklubb falt 5 plasser fra sommerpausen til sesongslutt.

I fjorårets sesong lå Levanger FK på en 5 plass. 5 seire, 7 uavgjort og 3 tap. Målforskjell: 12-8. LFK falt 2 plasser fra sommer- til sesongslutt.

Vi har i våre 3 tidliger år i OBOS-ligaen endret plassering i postitiv og negativ retning hvert eneste år. Det året vi har vært i toppen ved sommeren har vi falt nedover tabellen utover høsten. Den gangen vi har vært i bunn av tabellen ved sommerferien har vi klatret betraktelig oppover utover høsten.

I år ligger vi som nevnt på en 15 plass. 3 seire, 3 uavgjort og 9 tap. Målforskjell: 20-32

Vi ligner på det som ble prestert av 2015 sesongen, bare litt dårligere med tanke på poengfangst og innslupne mål.

Pr i dag skårer Levanger Fotballklubb nok mål. Vi står med likt antall mål i ligaen som i vår første sesong. Vi står med klart flere mål for kontra sesongene 2016 og 2017.  Vi har skåret 8 mål flere en det vi gjorde på tilsvarende tid i fjor, men igjen har vi sluppet inn hele 24 flere mål som på samme tid i 2017. Tap hjemme mot Jerv 2018

Vi har aldri sluppet inn så mange mål som det vi har gjort så langt i år. Vi lekker som en sil til tider og de aller fleste mål slippes inn mot spillets gang, på kontringer og på dødball imot. Ofte er det svakt duellspill og plasseringsevner det skorter på.  Vi taper mye ball i farlige posisjoner når laget er på vei fremover i midtbaneleddet. Vi styrer de fleste kamper hva gjelder banespill og sjanser (bortsett fra kampen mot Strømmen og KIL).

I 2016 og 2017 sesongen bestod forsvarsrekka i all hovedsak av Sørmo, Rønning/Nordberg, Berger og Nilsson/ Tønne. I år er det KUN Nordberg som er igjen av OBOS-ligaens mest solide forsvar i de 2 gjeldende år. Det er en kjennsgjerning at vi ikke kan erstatte de som har dratt i en fei og få de vi har fått inn til å finne sin plass i laget som de foregående, i garderoben, ute på banen og kulturen som helhet på plass i en fart. Skader og mangel på kontinuitet i de bakre rekker gjennom en hel vinter og hektisk vårsesong er nok hovedårsaken til de svake prestasjoner i det defensive spillet til LFK. I tillegg er det ikke gunstig at man mister ball på offensiven og skaper farlige kontringer imot i den grad man har vært vitne til så langt i inneværende sesong. Vi har også lidd av å få straffespark imot i så godt som alle kamper i første halvdel av vårsesongen.

Skadesituasjonen til Levanger FK spesielt i forsvarsrekka har vært bekymringsfullt. I den bakre fireren har vi knapt spilt med den samme forsvarsfirer i 2 kamper på rad. Det samme gjelder hvor sårbare vi har vært når kantspillere har slitt med skader de siste 2-6 uker. På midtbanen har vi suveren dekning. Det samme gjelder keeperplassene.

Det har også til tider vært vanskelig for den jevne tilskuer å se «sjefer» ute på banen når resultatene går imot oss, spesielt frem til slutten av mai mnd. Vi behøver også spillere som har «kontakt» med publikum, lokalbefolkningen og nærmiljøet generelt.

Fokus hos LFK fremover bør være det defensive. Vi har nå fått inn forsterkninger og større bredde fremover på banen, slik at vi kan håndtere skader.  Det må være lov til å håpe at det kommer en duellsterk og hurtig sideback som går rett inn på laget i løpet av sommervinduet.

Vi kan ikke senke skuldrene i den tid som vi er inne i og situasjonen vi har havnet i. Pr. i dag er vi et bunnlag. I all hovedsak pga. laget slipper inn alt for mange enkle mål imot.

Det blir vanskelig å vinne kamper når man slipper inn 2.13 mål i snitt pr. kamp og hvor vi pr. i dag skårer i snitt 1,33 mål pr. kamp.

Vi kan heller ikke gjemme oss bak det faktum at de fleste «bunnlag» til sommeren rykker ned ved sesongslutt. Men, det finnes alltids de som unngår den statistikken. En av disse klubbene er Levanger Fotballklubb. Nordberg Sogndal Levanger FK OBOS-ligaen 2015Foto: Bjarne Berre

I 2015 var vi et bunnlag på samme tid. Like begredelig målforskjell og poengfangst. Vi berget. Men, det krever sin mann! Både på treningsfeltet, i kamper og blandt oss på tribunen.  Jeg vil ikke påstå at vi pr. idag er i kjempetrøbbel, men om vi ikke begynner å vinne kamper eller hente poeng, spesielt på hjemmebane, så blir dette vanskelig. Så langt i årets sesong har vi kun vunnet 1 kamp på eget kunstgress på 7 forsøk + en uavgjort. 4 poeng hjemme på Tobb Arena Levanger.

Vi har spilt hjemmekamper mot alle topp 5 lagene og tapt alle. Vi har spilt alle bortekamper mot lag på nedre halvdel av tabellen (bortsett fra Sandnes Ulf) og hentet 8 poeng.

Som Sturla Voll sier det på Twitter: «….Håper på bortepoeng allerede mot Mjøndalen, men dette blir avgjort hjemme!»

Levanger må i høst vinne kamper på eget gress for å unngå nedrykk. Alt som kommer av poeng på bortebane mot topplag i divisjonene må betraktes som bonuspoeng.

Vi må stenge igjen bakover i høst.

Defensiv struktur og markeringspill må sitte samtidig som potensialet fremover på banen slår ut i full blomst. Motivasjon, vilje og oppofrelse må være tilstede i samtlige kamper fremover, hos alle 11 på banen.Jo Sondre Aas Levanger Fotballklubb obosligaen Tobb Arena Levanger

I høst må viljen og motivasjonen innad i klubben være tilstede.  Tom Mangersnes beskrev i sin UEFA A-oppgave følgende. «Skal du skape motivasjon, og bli motivert selv som leder, og få folk til å sitte fjellstøtt i båten med kurs mot de samme målene, så må altså folk involveres. Medtrenere og spillere må få oppgaver som de mestrer, de trives med og kan godt. Lederen må sette fokus på den enkelte sine sterke sider. Da opplever den enkelte positive tilbakemeldinger, økt selvtillit, trivsel i hverdagen, og tilbake får man bedre arbeidsinnsats og forbedret resultat. Da kan fokus på enda sterkere sider settes etterhvert involveres den enkelte, altså at den enkelte får større medansvar, så tas også større ansvar for produktet.»

Livet generelt byr på både oppturer og nedturer for de fleste av oss. Dette opplever de av oss som har et hjerte i LFK. Når nedturene rammer er det lett å miste motet og kanskje gi opp. Ofte handler det ikke om «hvordan du har det, men om hvordan du tar det» Provoserende eller ikke?. Et faktum er at nedturer og kriser virkelig gir rom for ny vekst, og uvikling, og som kanskje fører til noe virkelig positivt på sikt når man først har kommet over «kneika».

Som Lars Arne Nilsen sier det; «Det er så enkelt at du vinner ikke fotballkamper uten innsats i bånn.»