Lille speil på veggen der

Det har vært et turbulent siste år. Mange skuffelser på banen. I tidligere innlegg har jeg satt ord på skuffelsen over spillere som har forlatt klubben, tidligere trener som har snakket «ned» klubben han jobbet for, i sesong og ved siste arbeidsdag. Vi har hatt spillere som ikke har brydd seg om «klubben» foruten egen «vinning» og vi har hatt en tidligere «trener» som har hatt fokus på bygging av egen «cv».

Det som skuffer meg aller mest er store deler av Levangers befolkning. Hva har vi i Levanger og på Innherred har som vi kan være stolte av på idrettsfronten og som vi føler tilhørighet til?

Hva kan vi på Innherred som har barn har å tilby på fotballfronten? Hva er det som de fleste utenfor Levangers grenser, i andre deler av landet kan forbinde med Levanger? Hvem er det som kan samle hele Levangers befolkning på ett sted annenhver søndag? Hvem er det vi på tv har mulighet til å se spille hver søndag? Hvem er det som gir dine barn muligheten til å drive med idrett i en norsk toppklubb om interessen og talentet finnes i tidlig alder, uten å måtte flytte til Trondheim, Molde eller andre steder på kartet som ligger lengre bortenfor en halv dags reise? Toppidrett som vi kan spasere for å se, kjøre i 10 min en vei? En idrett hvor barna ikke behøver å reise til Meråker eller Steinkjer for å bli god i hvis man ikke står på ski.

Hva er det som engasjerer ved lunchbordet på jobben, i kantina på videregående, på fest eller når du snakker med naboen en gang i blant når «begge parter ved hekken» stikker hodet ut av husets fire vegger? Hva sier du til Verdalingen eller de fra «Stor-Steinkjer» når det er snakk om fotball? Det burde være Levanger Fotballklubb.

Vi er så heldige i Levanger at vi har en kommune som spiller på lag med idretten i byen vår. De har lagt til rette for en håndball- arena da LHK ble en toppklubb i Norge, de la til rette for at en av Norges aller beste kunstgressbaner ble bygd på Moan i 2016/17. De har lagt til rette for at våre topplag i sine idretter skulle få arenaer hvor våre idrettsmenn- og damer og ikke minst våre barn skulle få en arena å bli god på eller å få forbilder på en håndball- eller fotballbane for våre smårollinger. De er bygd og det tilrettelegges som steder for utvikling og som treffsteder, hvor det den dag i dag bygges kultur.

Hvorfor har det seg slik at «Hvermansen» går mann av huse den tiden på året «Slaget på Stiklestad» holdes. En rekonstruksjon og spill av et slag som fant sted for over 1000 år siden på andre siden av kommunegrensen til vår nabo Verdal, og som har den samme tragiske slutt hver gang, hvor rollebesetning, regi og været er det eneste som endrer seg fra år til år? Vi vet hva som skjer og hva det ender med hver eneste gang.

Hvorfor drar ikke «Hvermansen» i Levanger og på «Innherred» mann av huse til TOBB Arena Levanger eller Røstadhallen når LFK eller LHK byr opp til drama og slag når noen av Trøndelags beste fotballspillere eller håndballspillere byr motstanderne opp til dans ved de flotte arenaer vi har i egen lille by. Et sted hvor håpet lever og spenningen er til å ta og føle på hver gang våre egne entrer spillermatta eller parketten.

Vi er ikke Trondhjæmmere. Vi vil aldri få en storstue som Lerkendal. Vi vil aldri få 22.000 på egen arena. Vi får nok aldri Champions League oppgjør og vi vinner nok aldri Eliteserien. Vi kan fylle vår egen flotte stadion ved Eidsbotn’s bredder hvor vi ser Skogn i sør, Momarka og Halsan i sør-øst, Bruborg i nord-øst og Nesset i vest. TOBB Arena Levanger er så godt som Levanger’s midtpunkt geografisk.

Vi har tatt imot lag som Viking, Start, Brann, Rosenborg, Aalesunds» FK m.f. Samlingspunktet for Levangers- befolkning. Arenaen hvor helter og legender skapes i vår egen fotball- hverdag og historie.

Hvorfor har så mange sesongkort på Lerkendal eller kjører i kolonne fra Åsen, gjennom Vuddudalen til Stjørdalen og videre inn til «sørfylkets» storby og bruker en halv dag hver gang det spilles kamp mot Brann, Viking, Start, Bodø Glimt, Sogndal, Kristiansund, Aalesund m.f. når dette er lag som har gjestet vår egen arena i egen by? Hvorfor drar så mange til Rosenborg- kamper for å se en eneste Trønder spille fotballkamp? Hvorfor se gode danske og svenske fotballspillere når vi kan skilte med 11-12 trøndere, 1 nordlending, 2 møringer, 1 romsdaling, 1 østlending, 4 svensker, 1 danske, 1 spanjol og 2 finner? Vi har minst 9 i egen stall som er fra Levanger eller Innherred (Steinkjer, Verdal, Frosta)

Innherred’s beste fotballspillere og talenter finner veien gjennom Levanger FK før de havner i Eliteserien eller i det store utland. Jonas Svensson før han dro til Rosenborg og videre til AZ Alkmaar, Per Verner Rønning (via Kongsvinger, AIK, Bodø Glimt) gjorde det før han endte opp i Rosenborg. Bent Sørmo gjorde det før han dro til Kristiansund, Bendik Bye gjorde det før han dro til Sogndal og nå Kristiansund og nå senest i april da Espen Berger dro til fordel vår tidligere motstander i OBOS-ligaen Start. I tillegg har andre spillere fra Innherred og vår del av fylket spilt i eller spiller den dag i dag i Eliteserien eller tidligere Tippeligaen, som vår nåværende forsvarsbauta Tom Erik Heir Nordberg (Rosenborg, Haugesund og Bodø Glimt), Erik Tønne (Ranheim) og Kristoffer Paulsen Vatshaug (Bodø Glimt, Start, Molde)Nordberg Levanger OBOS-ligaen Levanger FK

De aller fleste av disse spillerne er spillere som tråkket i sine barnefotballsko på Remyra på Skogn, Markabygda Stadion, Elberg, Nesseguttbanen og på ulike baner i Verdal og Steinkjer. De fleste av disse har siden 1996 vært innom Levanger FK før de har tatt steget videre. Mange av oss har hatt den glede av å se noen av disse flotte fotballspillerne utvikle seg, kjempet for og spilt i LFK- drakten før de har tatt videre steg. De fleste tilhører «gårdagen» for Levanger Fotballklubb. Men, pr. i dag har vi fortsatt 2-3 legender fra eget distrikt som spiller for eller trener med Levanger Fotballklubb. Vegard Voll og Tom Erik Heir Nordberg. Per Verner Rønning har den siste tiden vært å se på LFK treninger. Levanger Fotballklubb har en av landets største forsvarstalenter i Jonathan Lein Valberg fra Frosta som pr. i dag har 13 landskamper i sekken for U16 og U17. Gutten som heller valgte Levanger FK fremfor større klubber som Rosenborg og Vålerenga som sin utviklingsarena. Han har den siste tiden vært på treningsopphold med Wolverhampton og er invitert til tyske Freiburg på et treningsopphold.

I mål har vi Norges største keepertalent i Julian Faye Lund. Med sine 19 år har han nå snart stått 2 sesonger i mål for Levanger i OBOS-ligaen og han og resten av U19 landslaget kvalifiserte seg til U19 VM nå i sommerens U19 EM. 15 U-landskamper har denne fremtidige herrelandslagsmannen i kofferten + 48 OBOSliga- kamper for Levanger FK.

Levanger Fotballklubb har i sin stall en annen av landets største forsvarstalenter i Martin Ove Roseth. Gutten fra Volda som har totalt 13 kamper for U17- og U18 landslagslaget. Denne gutten vil fotballnorge utvilsomt legge merke til i årene som kommer.

Vi har flere svenske, 2 finske spillere og 1 dansk spiller med U17-U19 landskamper for sine respektive land.

Vi har 7 spillere med erfaring fra spill på høyeste niva i Norge, Sverige og Finland.

Hvorfor sitter folk hjemme forran TV’n en søndags ettermiddag å ser «Manchester United spille 1-0 mot Burnley, Liverpool vinne 3-1 mot Huddersfield, Leeds spille i Championship eller Rosenborg tape 2-1 mot Tromsø», når Levanger FK og våre egne helter fra egen by, distrikt og fylke spiller en livsviktig kamp hjemme mot f.eks Mjøndalen, Åsane eller Tromsdalen?

Hvilket bidrag gir du da til bygging og utvikling av egen toppidrett i egen by og distrikt. Bryr Barcelona, Manchester City eller Chelsea seg om deg i det hele tatt, som sitter i godstolen med «Barca» trøya fra 2005 som du glemte å vaske etter forrige helgs-kamp mot Getafe…..eller «Chelsea- skjerfet» spikret på veggen på stua, som suveniren du tok med deg etter en langhelg i London hvor du fikk billett til kampen mot Reading i Liga-cupen?.

Hvorfor betaler du i dyredommer for å se på LaLiga på den ene platformen, Premier League eller Championship, Bundesliga eller hva det måtte være på de andre, for så å ikke bruke en krone på å se vårt eget toppfotball-lag spille livsviktige og nærvpirrende kamper 1-4 ganger pr uke i en sesong? Hvorfor sitter du å fryser på en arena ett sted i England i 2 timer, 1-2 ganger i året og bruker tusenvis av kroner på et lag og en reise som aldri vil gi deg noe mer tilbake enn minnene og en forkjølelse. Er Everton, Arsenal, Leeds alt som betyr noe innen fotball? Er det hva sjeikene, oligarkene eller milliardærene fra Amerika eller Asia som tenner din gnist?

Vil disse klubbene noen gang være en utviklingsarena for dine barn? Vil disse klubbene gi deg den glede som finnes når du hører «smellet» i det Robert Stene eller Horenus Tadesse dunker ballen i mål på duggfrisk og flombelyst Tobb Arena, bak en svimmel Tromsdalen målvakt?Horenus Taddese LFK Levanger Fotballklubb TOBB Arena Levanger OBOS-ligaen Eller når Vegard Voll eller Tom Erik Heir Nordberg klinker til i en duell hvor Mjøndalens og «Alle Gutta’s»  Christian Gauseth ligger og vrir seg i smerte?

Aldri i verden. Ikke om du bryr deg. Ikke om du er stolt over hvor du kommer fra og de muligheter som finnes for deg og dine i egen by og distrikt. Rett utenfor din tempererte stue, hvor du sitter med ditt potetgull og kosepils en søndags ettermiddag i den alt for trange «Liverpool-trøya», forran din 50- tommers tv-skjerm, skjermet for regn, vind og sol.

Hvorfor bruker du ikke en krone på å se på gutten som en gang brukte hver time av dagen, sommer som vinter på ei løkke på Nesset, Bruborg, Vuku, Øra, Henning, Markabygda, Skogn, Momarka…. og alle de andre som fortsatt har en drøm om å bli en av de beste i Norge, enten det er for Levanger Fotballklubb eller større klubber i Norge eller internasjonalt?. Hvorfor støtter du ikke en klubb og et lag som kjemper hver dag, hver måned og hvert år for å opprettholde en solid og kvalitetsmessig god treningshverdag for våre største talenter over 14 år på fotballbanen i egen by. Hvorfor kjøper du en kampbillett og en «museums-tur» i Manchester eller Liverpool, som tilsvarer et sesongkort hos Levanger FK  i et helt år? Hvorfor sitter du som bedriftsleder i egen by- distrikt uten å bruke noe som helst av et stort overskudd, på en liten eller stor sponsor- avtale med et av landets toppfotball-lag og den desidert beste fotballklubben mellom Trondheim og Bodø?

Hvorfor kom det i snitt 1560 tilskuere på Hødd’s hjemmekamper i nedrykkssesongen 2016? Hvorfor kom over 1500 mennesker i lille- Ulsteinvik, ute ved det forblåste og duskvåte havgapet på Ytre- Søre Sunnmøre hvor det bor knappe 5600 mennesker? Hvorfor har «lille» Hødd vært i Norsk toppfotball i en årrekke? Hvorfor har Hødd vunnet Cupen og spilt kvalikk til Europa League? Hvorfor har gode spillere dratt frivillig til den «isolerte» bygden Ulsteinvik på lengre kontrakter?

Det er fordi hvor det er en befolkning på knappe 5600 mennesker bryr seg. Næringslivet bryr seg. Alle sammen i Ulsteinvik drar i samme retning. Enten det går opp eller ned. De kommer alltid tilbake etter små nedturer. Hødd er hele bygdas stolthet.

Det samme gjelder andre plasser som er like store eller mindre enn Levanger. Sogndal, Kristiansund, Mjøndalen, Kongsvinger eller Grimstad.

De får støttet av lokalbefolkningen og næringsliv. De blir gitt muligheter. De kan planlegge lengre enn mnd. for mnd. De kan planlegge år for år. De har trygge rammer, de har støtte og de har engasjement. Folk bryr seg om eget lag og by!

Hadde vi i Levanger hatt halvparten av den støtte de i knøtt- lille Ulsteinvik har på sine hjemmekamper, så har vi hatt en overfylt TOBB Arena på hver hjemmekamp, med lange køer i billettlukene og pølsekiosker som har solgt som Vinmonopolet gjør før Julaften. Har næringslivet bidratt med med halvparten av det Hødd får pr. år av sine lojale sammarbeidspartnere så har vi hatt spillere på kontrakter som har strukket seg lengre enn 1 år. Vi har ikke hatt behov for «leiesoldater». Vi har kunnet satse fullt ut på egne talenter gjennom målrettet og trygg opplæring. Gi de ungdommen tryggere rammer på vei opp i senior-fotballen og topp-idretten.

Men nei, slikt er vanskelig i Levanger. Citta- Slow.

På den ene eller andre siden av sundbrua sitter den ene og den andre irriterer seg over det ene og det andre med klubben som er lokomotivet i det «gamle Nord-Trøndelag». Enten er de fortsatt sure for at Levanger FK ble stiftet og «stor-klubbene» Sverre og Nessegutten mistet sine seniorlag på midten av 1990-tallet, eller de synes det er for mange utlendinger i Levanger Fotballklubb eller for få spillere fra «Levanger». De gidder ikke å komme på kamp og støtte eget lag for «i dag blåser det litt, det er for varmt, det regner» eller pga av at i dag skal jeg spise innherred sodd til middag kl. 18.

Har Mjøndalen mange lokale spillere. Har Mjøndalen mange utlendinger? Hva med Hødd i 2 divisjon? Hva med Rosenborg i Eliteserien? Hva med Manchester United eller Real Madrid? Hvordan står det til med den lokale- forankringen så mange snakker om? Den lokale forankringen i toppklubben LFK er da vel bedre enn hos de aller fleste vi ønsker å sammenligne oss med. Vi spiller ikke lengre i 2 divisjon eller 3 divisjon.

Adria Mateo Lopez Levanger Fotballklubb LFK OBOS-ligaen Bodø Glimt
Adria Mateo Lopez og Levanger Fotballklubb mot Bodø Glimt

Det er på tide at vi i Levanger og Innherred begynner å se oss selv i speilet. Hvor kommer vi fra og hvem støtter vi og hvordan støtter vi de vi Bryr Oss Om? Er det ingen i Levanger eller omegn som ønsker å se Levanger spille i de øverste divisjoner i Norge.? Man behøver ikke å være rakkettforsker for å forstå at klubben omfavner enhver privatperson, hvert medlem, hver dugnadsinnsats og hver enkelt bedrift som ønsker å støtte opp om klubben vår i Levanger og Innherred.

Alt handler om prioriteringer og hva man ønsker mest og hva som gir en størst glede. Det er for meg helt uaktuelt å dra til Lerkendal å se toppfotball en søndags- ettermiddag, eller å se tilsvarende på TV, det samme å prioritere en Premier League kamp kl. 17.

Hvor ble det av alle de som kom å så Levanger banke Brann?

Hva ser du i speilet du som kommer fra Levanger, bor i Levanger eller Innherred? Hvilket svar får du fra speilet på veggen der når du spørr: Hva har du bidratt med til fotballen i Levanger? Hvilken fotballtrøye betyr noe for deg?Levanger FK Ballgutter

Hvilke bragder vil gjøre deg stoltest. De bragder som skjer på TOBB Arena Levanger, på Lerkendal eller Old Trafford?

Er det sjeikens eller emiren’s lag i England du støtter fullt ut? Eller er det noen i klubblokalene eller på banen hos LFK du har vært med å hjelpe, fått frem smilet til eller forenklet hverdagen for en liten klubb som prøver å få ting til å gå rundt hver eneste dag? Vår klubb.

Hvilken fotballtrøye kommer du til å se dine barn spille i om de har talent eller ønsker å satse?

Det er tvilsomt at det vil være Rosenborg, Barcelona eller Liverpool eller noe annnet som er fjernt.

Da kan du heller sitte der i godstolen å late som du er fra Trondheim eller et sted fra den andre siden av den Engelske kanal….

Takk til de som velger å støtte Levanger Fotballklubb dag inn og dag ut.  Du er den som viser på det «lille speil på veggen der»…..at du bryr deg.