Briste eller bære for Storheten

På søndag skal det spilles et meget viktig oppgjør SR Bank Arena i Stavanger. Viking – Levanger FK

Et av Norges absolutte storlag med sin 2 plass på maratontabellen. Viking har 8 seriemesterskap og 5 Norgesmesterskap.

Når Levangers beste menn entrer den storslåtte SR Bank Arena med en kapasitet på 16600 er dette begynnelsen på 90 meget viktige minutter for begge lag. Vi vet hva som er på spill for LFK og fotballen på Innherred, men alt er ikke helt på stell i oljebyen i disse dager heller.

Viking har i sin første sesong i 1 divisjon (første gang siden 1988 utenfor toppdivisjonen) vært preget av entusiasme i starten av sesongen hvor de fra April til utgangen av Mai spilte 6 kamper uten tap (5 seire og en uavgjort). Kun Levanger Fotballklubb klarte å hente poeng mot Siddisene i denne perioden i 0-0 kampen på TOBB Arena Levanger. Viking Levanger FK Krabbegir Aftenposten OBOSligaenSupporterne var optimistiske på en snarlig retur til Eliteserien. Vikinghordene reiste land og strand for å støtte opp om sine egne.

Det har etter dette gått i bølgedaler i hele år for Rogalandslaget. Resultatene og flyten har i all hovedsak uteblitt for storklubben fra Rogaland. De har vunnet 5 strake, tapt 4 strake, vunnet 5 strake og nå svinger det fra kamp til kamp. De taper nesten hver andre kamp i snitt.

Siden sommerferien har det ikke gått på skinner for den en gang så stolte storhet. Viking har mistet grepet om den sikre opprykksplassen etter tap mot Nest Sotra og nå senest i 3-0 tapet mot naboen Sandnes Ulf.

I den siste uken har kritikken mot klubben og spesielt holdningene til spillerne vært tøff. Supportergrupperingene som Blå Brigade, Viking Fatboys og flere andre alternative supportere har bestemt seg for å «boikotte» Vikings hjemmekamp mot Levanger. Viking- bloggeren Arve Bøe mente i sitt innlegg i Stavanger Aftenblad at Viking ikke tapte for en bedre motstander, men fordi Viking var elendige og bar preg av manglende lagånd. Han avsluttet sitt innlegg med å si at om Viking gjør en «lignende» kamp så er det bare å vrake drømmen om (opprykk). Han tror heller ikke det er mulig å prestere verre en det han så forrige søndag.

Den utlånte Vålerenga- spilleren Markus Nakkim er den eneste Viking spilleren som har gått ut offentlig å bedt om forståelse og samhold gjennom sin kronikk «sammen på lag» i Stavanger Aftenblad, hvor han rekker ut sin hånd til de som følger Viking. Nakkim skriver at de skal rykke opp, sammen med fansen og byen, men dette må de gjøre «sammen». Det er altså en innleid spiller hos Viking, og ingen av de lokale spillerne som strekker ut sin hånd og ber om støtte og ro til Viking- fansen.

Det virker også som om klubben begynner å se mot alternativene for neste sesong da daglig leder i Viking Eirik W. Henningsen beroliger byen og fansen om at Vikings eksistens ikke står og faller på et opprykk til Eliteserien i høst. Han sier til SA at klubben tåler en sesong til i 1 divisjon.

Blant andre opprykksjagende lag og trenere (Vegard Hansen, Lars Bohinen og Eirik Bakke) i OBOSligaen mener Viking er det laget som kjenner «mest» på presset pr. i dag.

En av giganten i Norsk fotball i historisk målestokk har et vanskelig kampprogram forran seg i høst hvor 6/9 lag kjemper om opprykk

  • Levanger hjemme
  • Notodden borte
  • Sogndal hjemme
  • Florø borte
  • Tromsdalen hjemme
  • Aalesund borte
  • Ull/Kisa hjemme
  • Mjøndalen borte
  • Kongsvinger hjemme

Et tap av poeng hjemme mot Levanger nå på søndag vil være den komplette fiasko. Taper Viking hjemme mot Levanger er det nok mye negativt som kan skje i oljebyen utover høsten.

Viking- legende og assistenttrener Bjarte Lunde Aarsheim sier til Vikings egen hjemmeside at de må ta Levanger på alvor, selv om det er bunnlaget. Han er alikevell klar på at dette er en kamp Viking skal vinne. Dette er en kamp hvor de må ut og være offensive, og begeistre publikum som kommer og ser. «Dette er vår mulighet, og jeg vet vi har det inne»….og «det gjelder å være skjerpet i det dommeren blåser kampen i gang», avslutter Bjarte Lunde Aarsheim med.

Viking må i søndagens kamp mot Levanger klare seg uten sin førstekeeper Iven Austbø, backen Viljar Vevatnet og Kristian Novak. Man kan også spekulere i om det vil bli endringer i startoppstillingen fra de 11 som startet borte i den begredelige forestillingen mot Sandnes Ulf forrige helg.

Viking kjenner presset fra omgivelsene i disse tider. De har alt å tape i denne kampen mot Levanger. Viking ble beskrevet som et lag på «krabbegir» mot Levanger i første møte.

Det er dermed duket for et meget spennende oppgjør på SR Bank Arena i Stavanger på søndag kl. 18.00.

En by ett lag, Ett Levanger

Opp med Levanger