LFK- Et naturlig valg for spillere med ambisjoner!

Det var tunge tider for fotballen på Levanger på begynnelsen av 1990-tallet. På den tiden var det de på begge sider av Sundbrua som begynte å se på ting i litt større perpektiv. De var lei av begredelig lokal-fotball og fossile dogmatikere’s motforestillinger om endringer på begge sider av Levangersundet.

I et visjonært og ærlig leserinnlegg i Trønder- Avisa i 1991 av Knut Erik Lund med tittelen «Levanger FK?»…., kan bli sett på som startskuddet på den offentlige diskusjonen og planleggingen av- og det som til slutt endte opp som Levanger Fotballklubb.

Leserinnlegg Trønder Avisa Knut Erik Lund Levanger Fotballklubb 1991 Diskusjon
Leserinnlegg Trønder Avisa 1991

 

Den gang argumenterte Knut E. Lund med at «alle med noenlunde fotballfaglig innsikt må forstå at verken Sverre eller Nessegutten alene vil ha livets rett hvis nivået skal heves. Lagene hver for seg vil forbli middelmådigheter og at absolutt intet i de 2 lag tilsier noen nivåheving.

Skal vi i Levanger noen gang få oppleve skikkelig god fotball må det inngås en allianse.

Knut Erik Lund mente den gang i sitt leserinnlegg at Levanger Fotballklubb vil være i stand til å klare den oppgaven.

Videre geografisk er Levanger/Verdal regionens tyngdepunkt befolkningmessig. På den tiden var det fylkets utkanter som «regjerte» i form av Namsos og Steinkjer.

I dag har vi en befolkning langt over 50.000 om vi ser på Levanger, Verdal, Frosta og Inderøy som Innherred, isolert sett.

Knut Erik Lund oppfordret den gang ledere i begge klubber om å «tørre» å ta kontakt med hverandre. Han avsluttet sitt innlegg med følgende; «ved å begynne planlegginga av LFK er jeg sikker på at hegemoniet i fotball vil bli flyttet til den del av fylket der den bør være.»

Levanger Fotballklubb skulle i følge nedtegnelsen i 1995 fremstå som en satsningsklubb for talentfulle junior- og senior spillere i hele kommunen. Videre skulle LFK være et naturlig valg for spillere med ambisjoner.

Vi kan trygt si at Knut Erik Lund og hans meningsfeller fra slutten av 1980- og begynnelsen av 1990 tallet fikk 100% treff på sine argumenter for et LFK i Levanger for snart 30 år siden.

Siden 1997 har Levanger Fotballklubb kun spilt 3 sesonger i 3 divisjon (nivå 4).

Fra 2001 til 2019 har klubben vært lokomotivet i Nord- Trøndelag med spill i 2 og 1 divisjon (OBOS-liga). Ikke siden 1998 har et eneste talent med ambisjoner dratt fra Levanger til en av våre nabo klubber (Verdal, Steinkjer, Stjørdals Blink). Siden årtusen- skiftet har klubben istedenfor samlet våre lokale talenter, fått inn talentfulle, sultne og fremadstormende talenter fra nevnte klubber og de mer rutinerte spillerne i samme region. Klubben har også etterhvert som den ble ett topplag i 2 divisjon og opprykk til OBOS-ligaen klart å hente inn spillere fra hele Norge og Skandinavia.

Siden 1998 har Levanger Fotballklubb levert 13 spillere direkte til Eliteserien eller som har gått via en OBOS-liga klubb før videre steg. (Per Verner Rønning (Bodø Glimt og Rosenborg BK, Kristoffer Vatshaug Paulsen (Bodø Glimt/ Start og Molde), Jonas Svensson (Rosenborg), Espen Berger (Start), Erik Tønne (Ranheim), Adria Mateo Lopez (Ranheim), Bendik Bye (Sogndal og Kristiansund), Simen Raaen Sandmæl (Ranheim), Jan Tidjani- Aboubacar (Molde) og Bent Sørmo (Rosenborg BK og Kristiansund BK), Ivar Sollie Rønning (HamKam til Ranheim), Benjamin Stokke (Kristiansund BK), Tom Eirik Nordberg (Haugesund, Rosenborg og Bodø Glimt), Jacob Storevik (Florø til Sandefjord).

På samme tid har Levanger FK levert lokale spillere til OBOS-ligaen i form av Vegard Voll (Hønefoss og Ranheim), Ivar Arnljot Sandvik (Strømsgodset, Haugesund og Ranheim),

Siden tidlig 2000- tallet har Levanger Fotballklubb vært istand til å hente norske og utenlandske spillere fra lag i nordiske toppdivisjoner og erfaring med spill på øverste hylle. Lokale, ikke lokale og utenlandske. Spillere som har meldt overgang til Levanger FK;

Rikard Nilsson Blomsterkvast 2015
Rikard Nilsson og Bent Sørmø i LFK- trøya

-Bjørn Arve Lund (Bodø Glimt), Daniel Stensland (Bodø Glimt), Per Verner Rønning (Rosenborg BK), Rikard Nilsson (Lyn), Robert Stene (Fredrikstad), Simen Raaen Sandmæl (Ranheim), Solomon Duah (Finland), Tom Erik Nordberg, Trond Nordseth (Start), Trond Viggo Toresen (Odd Grenland), Vegard Brathen (Tromsø), Ørjan Hopen (Sogndal), Jo Sondre Aas (Rosenborg, Moss, Sandefjord og Ranheim), Markus Astvald (Ørgryte)

Levanger Fotballklubb har siden 1997 levert minst 11 lokale spillere på diverse guttelandslag helt frem til 2019. Dette er: Kristoffer Vatshaug Paulsen, Vegard Voll, Per Verner Rønning, Martin Moksnes, Bent Sørmø, Jan Tidjani- Aboubacar, Jonas Svenson, Jonathan Lein Valberg, Lars E. Laugsand?, Marius Sund og Stig Gøran Brenne

Vi har i tillegg hatt over 12 stk andre, ikke lokale spillere og utenlandske spillere med U-landslagspill (G16-U21) og en A-landslagsspiller.

10 Stk gutter fra Levanger har fått spilletid i OBOS-ligaen siden 2014: Vegard Voll, Per Verner Rønning, Vegard F. Gustad, Andreas Hegdahl Gundersen, Espen Berger, Bent Sørmo, Sander Munkeby Sundnes, Fredrik Sunde, Ivar Sollie Rønning.

Bent Sørmo Levanger Fotballklubb Obosligaen
Bent Sørmo i LFK trøya

Levanger Fotballklubb har gitt spilletid i OBOS- ligaen til 3 stk fra Verdal (Andreas Lykke Strand, Tom Eirik Nordberg, Horenus Taddese), 2 stk fra Steinkjer (Bendik Bye og Håvard K. Lorentsen), 1 fra Inderøy (Thomas Sivertsen), 2 fra Frosta (Ola Rygg & Jonathan Lein Valberg), 1 fra Namdalen (Eirik Skeie), 1 fra Meråker (Simen Raaen Sandmæl), 1 fra Tynset (Georg Flatgaard), 1 fra Rennebu (Jo Sondre Aas) og 2 fra Trondheim (Robert Stene og Erik Tønne)

Helt siden Levanger Fotballklubb begynte den virkelige satsningen før 2013 sesongen har klubben hentet og brukt 23 utenlandske spillere; 4 fra Island, 2 fra Finland, 10 fra Sverige, 1 fra Færøyene, 2 fra Spania, 2 fra Nigeria, 1 fra Danmark og 1 fra England.

Det var først etter at klubben begynte å hente utenlandske spillere og spillere utenfor Trøndelags grenser at det ble sving i sakene for Levanger Fotballklubb på banen. (jf. 2014 sesongen hvor Levanger FK hadde 2 spanjoler, 1 fra Færøyene, 3 fra Sverige, 1 fra Vestfold, 1 fra Nordland. De brikker som har blitt hentet gjennom årene har vært vitale for at lokale talenter, enten de er fra Levanger, Verdal, Steinkjer, Frosta, Stjørdal eller Inderøy har fått muligheten til å spille fotball på toppnivå. Sammen har disse skapt et toppfotballmiljø på Levanger, sammen med ildsjeler, supportere, kommune og næringsliv m.m.

Jeg river meg i håret hver gang en eller annen snakker om lokal forankring. Lokal forankring i forhold til hva? Sammenlignet med hva? Steinkjer, Verdal eller Vuku i 3 og4 divisjon? Hvor mange Ranheims-gutter har gått gradene hos blåtrøyene? Hvor mange i Rosenborg har kommet seg gjennom nåløyet til A-laget de seneste år? Hadde Levanger Fotballklubb et helt juniorlag for LFK2  i 3 divisjon i fjor?

Levanger Fotballklubb driver med toppfotball. Det samme gjør de 2 overnevnte Trondheims-klubbene.

Tallenes tale sier sitt! Levanger FK leverer gutter fra Levanger til toppfotballen! De har gitt gutter fra Skogn, Markabygda, Ekne, Bruborg, Momarka, Nesset og Åsen muligheten til å spille toppfotball i egen by! LFK har gitt unge lovende og sulte spillere fra Frosta, Steinkjer, Namdalen, Inderøy, Stjørdal og Verdal et tilbud og forhåpninger og muligheter om å få spille toppfotball, uten å måtte flytte utenfor fylkets grenser.

Dette hadde ikke vært mulig på Innherred i dag. Vi har hatt utenlandske spillere og spillere uten å ha Trønderblod i årene som har blødd for drakta hver gang de har itredd seg vår rød-hvite drakt. Spillere som Adria Mateo Lopez (LFK i 5 år, Andreas Peterson (går på sitt 6 år i Levanger). Disse spillerne er for meg like mye «lokal» som den innfødte Levangs-bygg er. Det samme gjelder de nyankomne som velger å satse på fotballen her på Levanger fremfor andre steder, når våre egne lokale spillere som er gode nok får mulighetene til å dra til klubber og steder som kan tilby eliteseriespill. Andre har lagt opp eller ønsker ikke å satse.

Levanger FK har siden den ble stiftet vært en talentfabrikk, en magnet for andre lokale spillere på Innherred og en klubb som erfarne toppspillere i- og utenfor Trøndelags grenser har funnet verdig å satse i.

Et av målene til Levanger Fotballklubb ved stiftelse var å ta bedre hånd om talentfulle spillere, da det den gang ikke fantes noe tilbud hvor spillere systematisk kan videreutvikles for er høyere nivå.

Dette har utvilsom Levanger gjort år etter år, etter år etter år…..etter 1997!

Hvor mange fra Levanger og Verdal fikk spille i 1 divisjon eller Eliteserien på begynnelsen av 1990-tallet, bortsett fra Jon Olav Hjelde (fra Vuku til Rosenborg— til Nottingham Forest), Roar Eriksen (Sverre til Stj. Blink. 1 div), Cato Sundal (fra Nessegutten til Stjørdals- Blink 1. div), Tormod Bjerkeseth (fra Sverre til Nardo. 1 div).

Hvor mange var der før den tid?

Jeg husker som spiller på det aller første LFK-laget i 1997. Vi var 11 lokale spillere på det første lagbildet. Hvor ble det av alle som spilte A-lagsfotball på Nessegutten, Sverre, Skogn, Ekne, Markabygda i 1996?

Levanger Fotballklubb 1997
Det første LFK lagbilde. 6 nessegutter, 4 sverregutter, 1 ytterøyning og resten fra land og strand.

De andre var 2 stk fra Stjørdal, 1 stk fra Sogn og Fjordane, 1 fra Namdalen, en fra Nordmøre og en fra Østfold. Vi hadde en trener hentet fra Mo i Rana. Var det noen som snakket om «lokal» forankring den gang? Dette var et lag som ble satt sammen for å skape toppfotball- kultur på Levanger. Alle andre på Levanger på den tiden «ville» ikke eller hadde ikke muligheten.

Akkurat som den dag i dag.

Det er ikke mye som har endret seg siden den gang med de 11 mot dagens 8, tatt i betraktning divisjonsforskjellene og det man i realiteten drev og driver på med den dag i dag.

 

Takk til alle som ønsker å legge ned en innsats for Levanger Fotballklubb!

Knut Erik Lund hadde helt rett i sitt innlegg i Trønder Avisa i 1991! Levanger Fotballen har ikke sett seg tilbake siden den gang.

Det ble nivåheving.

Det ble talentutvikling og talenthåndtering og mye mye mer.

En by Ett Lag, Ett Levanger!

Opp med Levanger!