Slik ender PostNord-ligaen avd.1 2019

Dette er og vil bli en brutal divisjon. Hvem i all verden kan si med sikkerhet hvem som kommer til å kapre 1 og 2 plassen eller 1-7 plass for den del. Det er heller ikke enkelt å si hvem som går ned fra denne divisjonen.

Det blir nesten umulig å si hvem som ender hvor eksakt på tabellen i denne avdelingen. Flere lag er klare topplag mens andre utvilsomt vil slite i bunn av tabellen. Noen lag vil nok overraske. Andre vil skuffe. Lag vil dra med seg entusiasmen fra opprykksesonger hvor andre ønsker å snu en negativ trend. Alle ønsker de å gjøre det bedre enn i fjor.

I årets avdeling er det 8 lag som spilte i samme avd. i 2018. Brattvåg, Hødd, Arendal, Bryne, Vidar, Egersund, Nardo og Stjørdals-Blink. Skal man se på hvem av disse som endte «øverst» på denne tabellen så var det Hødd som endte opp med en 3 plass, slått av KFUM på målforskjell mtp kvalikkplassen. KFUM slo Fredrikstad over 2 kamper (senere Åsane i playoff finalen). Hødd fikk 47 poeng (3 plass), Egersund fikk 46 poeng (4 plass), Bryne fikk 41 poeng (5 plass) og Arendal endte opp med 36 poeng og 6 plass. Brattvåg, Vidar, Nardo og Stjørdals- Blink endte på nedre del av tabellen og de 3 sistnevnte var ikke sikret plass i divisjonen før nest siste eller siste serierunde. Det var et rotterace i toppen (bak suverene Skeid) og i bunn av tabellen.

PostNord-ligaen avdeling 1 byr på det som i realiteten er 5-7 OBOS-liga lag i form, enten i form av  nåværende budsjett og/eller erfaring fra gjeldende divisjon de 1-3 siste år. Dette er Arendal, Hødd, Levanger, Fredrikstad og Bryne. I tillegg har divisjonen 2 andre hardsatsende klubber i form av Brattvåg og Egersund, som bruker godt med penger og som handler i øst og vest. Andre gamle storheter i avdelingen er Moss og Kvik Halden.

PostNord-ligaen avd 2 vil by på heftige lokal- oppgjør i Trøndelag (Stjørdals-Blink, Levanger FK, Nardo og Byåsen), i Østfold hvor Moss, Kvik Halden og Fredrikstad skal gjøre opp om seg i mellom og oppgjør i Rogaland mellom Bryne, Sola og Vidar. På Sunnmøre skal Brattvåg og Hødd gjøre opp om status i fylket på gjeldende nivå.

Mange klubber har vært aktive på overgangsmarket i vinter. Spillere ut og inn. Nesten halvparten av klubbene har skiftet trener siden 2018 sesongen.

Sportslig er det vanskelig å se veldig store forskjeller på de fleste OBOS-liga lag (Bortsett fra Sandefjord, Start, Ålesund og Sogndal), kontra 5-7 antatte topplag i PostNord-ligaen avd. 1. Det vil mest sannsynlig dreie seg om 4-5 lag som vil kjempe om opprykk inneværende år.

Dette tabelltipset blir sett med Levanger- øyne og evig optimisme:)

Slik ender PostNord-ligaen avd. 1:

1: Fredrikstad

Enhver normal oppegående person ville vel ikke ha FFK på noe annet enn førsteplass i denne avdelingen, selv om en er langt fra sikker på at Aristokraten skal få det til denne sesongen. Nedturen kan fortsette den.

Det finnes ingen større fiender for Fredrikstad enn Fredrikstad selv. Klubben med 9 seriemesterskap, 11 cup- mesterskap og 7 sølv- pokaler er en av Norges største fotballklubber. Etter nedrykket fra Eliteserien i 2012 er det lite som har stemt i plankebyen. Det har vært en tid preget av en kamp for tilværelsen i OBOS-ligaen år etter år før det uungåelige skjedde i 2017. Trenere har kommet og gått. Det samme gjelder spillere.

Klubben satset hardt i 2018 på å rykke rett opp igjen. Tidligere Tromsø, Rosenborg, Djurgården- trener og landslagstrener Per Mathias Høgmo var mannen som skulle få aristokraten i norsk fotball opp til OBOS-ligaen igjen.

Dette skjedde ikke. Raufoss tok den direkte opprykksplassen og FFK endte på 2 plass i det som ikke kan sies å være den sterkeste 2 divisjons avdelingen i 2018. De røk de på hue ut mot KFUM Oslo over 2 kamper i OBOS-kvalikk.

Bjørn «Bummen» Johansen tok over trenergjerningen i FKK før Jul da Per Mathias Høgmo takket for seg og gikk inn som sportslig leder i klubben. Johansen var assistenttrener i FFK under Per M. Høgmo.

Det er alltid gøy for de mindre klubbene ute i periferien å spille mot storheten FFK. Fredrikstad skal få mange cup-finaler på hjemme og bortebane. Det blir et slit for klubben hele veien og de er avhengig av å ha folket i byen i ryggen. Får FFK en trå start på sesongen kan dette ende stygt. I tillegg skal de nå knive om hegemoniet i Østfold mot naboer som Moss og Kvik Halden. Bortekamper langt unna plankebyen gjør nok til at det blir lite FFK fans fra Plankehaugen å se i Trøndelag, Rogaland og på Sunnmøre. I fjor hadde FFK 11 lag fra Østlandet som motstandere innen 30 min til 3 timers kjøring. Folk fra Fredrikstad dro på bortekamper. Det vil de nok ikke gjøre i samme grad i år. Du vil nok ikke finne 5-600 FFK supportere på Nissekollen eller i Brattvåg.

Fredrikstad er utvilsomt den største klubben i divisjonen og de med flest ressurser. Om de har den sterkeste stallen i ligaen er ikke ensbetydende med opprykk. Det kan igjen bli et tøft år for FFK. De kan nok havne betraktelig lengre ned på tabellen om stemningen blir dårlig fra start? Ledere, trenere og spillere har et enormt press på seg inneværende år.

En klubb som Fredrikstad har ingenting i denne divisjonen å gjøre, men de er her uansett. Det kan hende det blir noen år til på dette nivået for FFK…eller er det takk og farvel til PostNord-ligaen og hei og hå OBOS-liga?

2: Levanger FKLevanger Fotballklubb PostNord-ligaen 2019 Levanger LFK

Etter en forderdelig 2018- sesong ble det nedrykk for lokomotivet i det gamle Nord- Trøndelag. 4 år i OBOS-ligaen ble avsluttet på verst tenkelige måte. Kun 3 seire i en sesong som kan beskrives som en katastrofe.

Roger Naustan fikk aldri stell på laget som endte på en 7 plass i OBOS-ligaen i 2017. Endring av spillestil, spillersalg- og logistikk, skader m.m. forut- og i 2018 får ta hoveddelen av skylden for katastrofeåret 2018.

Mørke skyer hang over Tobb Arena Levanger/ Moan i 2018. Skydekket har sluppet i takt med kalenderen. Nå er det solskinn atter en gang på Innherred og Levanger.

Magnus Powell er igjen tilbake ved roret i Levanger FK. Etter å ha ført LFK til rekordsterke plasseringer i OBOS-ligaen 2016 (8 plass) og 2017 (7 plass). Under Powell’s ledelse var Levanger Fotballklubb med i kampen om opprykk til Eliteserien (kvalikk) hvert år.

Det har vært store utskiftninger i LFK- troppen siden sesongslutt. Flere profiler har forlatt klubben (Eliteserie, OBOS, utenlandet eller har lagt opp). Nye profiler har kommet inn.

DSC_5268
Levanger- spillerne feirer etter mål mot Strindheim i treningskamp i vinter. Viktor Bergh, Sander Munkeby Sundnes, Ermal Hajdari, Didrik Sereba, Granit Buzuku og Badr Rahhaoi. Foto: Øystein Kristoffersen

Det er en sulten, såret og revansjesugen gjeng på Levanger. Det står flammer ut av Magnus Powell’s øyne etter de vonde opplevelser i Eliteserien med Sandefjord (2018). Det samme gjelder spillerne. Nå kan suksesstreneren fra 2016 og 2017 igjen få fart på Levanger FK og igjen tenne engasjementet hos folket på Innherred.Levanger Mjøndalen 2016 OBOS-ligaen LFK Stallions

Det blir mange «hjemmekamper» på bortebane for Levanger FK i år, mot motstandere i eget fylke som kanskje ikke er de «sterkeste» lag i divisjonen på papiret. Man skal for all del ikke undervurdere Nardo, Byåsen og Stjørdals- Blink, men tilskuermessig så vil nok Levanger har flere supportere på bortekampene enn det «hjemmelagene» kan stille (bortsett fra Stjørdals- Blink). Knallharde oppgjør blir det. Borte som hjemme.

Magnus Powell og Per Verner Rønning har jobbet knallhardt med å bygge lag i vinter og de virker nå å være så godt som i «Mål» hva gjelder spillerstall.

Levanger Fotballklubb er en OBOS-liga klubb som «tråkket» feil i 2018. Den kommer til å være med i toppen av divisjonen i 2019!

DSC_5254
LFK’s Didrik Sereba. Foto: Øystein Kristoffersen

 

3) Egersund:

100- åringen fra Rogaland Egersund (EIK) satser knallhard på opprykk inneværende år. De har vært ett topplag år etter år i dagens 2 divisjon. De har vært nære opprykk ved et par anledninger fra 2 divisjon . Ble nummer 4 i 2018, nummer 9 i 2017 slik vi kjenner dagens 2 divisjon.

Trenes i dag av Ojan Bijan. Har spillere fra Spania, Argentina, Nederland, Latvia, Polen, Gambia, Danmark.

Har lite norske eller lokale spillere med erfaring fra eliteserie eller OBOS-liga.

Tigrene fra Egersund trenes av Ojan Bijan (36).

2019 kan være året EIK kan havne på topp 4 i gjeldende avdeling, om de får en god start. Hvis ikke kan det bli 100 år til neste gang de vil være med å lukte på OBOS-ligaen.

 

 

4: Hødd:

Per Verner Rønning Levanger FK Hødd IL OBOSligaen 2016
Levanger FK – Hødd (OBOS-ligaen 2016) Foto: Sigmund Ramfjord

Laget fra Ulsteinvik hang med i opprykkskampen i sin PostNord Avd. i 2018. Måtte seg seg slått av KFUM på målforskjell i kampen om kvalikkplass. Sunnmøringene satset hardt på å rykke direkte opp etter nedrykket fra OBOS-ligaen i 2017.  Mistet mange spillere fra fjoråret. Har slanket spillerstallen i forhold til i fjor. Virker å være meget sårbare mtp skader og suspensjoner. Lite bredde og kvalitet i stallen til å være med helt i toppen.

Men…HØDD er en av avdelingens «stor» lag. Ny flott og moderne stadion. Vil nok være et av de hjemmelaget med flest tilskuere pr. kamp i snitt, etter Fredrikstad.

Hødd har nok merket konkurransen fra Kristiansund BK, Ranheim, Levanger og Brattvåg, hvor de tidligere (før 2014) var det 4 største laget i «regionene midt og nord-vestlandet) etter Rosenborg, Molde og AaFK…. de seneste år, noe spillerlogistikken bærer preg av de siste årene. Det har vært mange trenerutskiftinger i klubben på samme tid.

Nylig ble Sander Håskjold Nyland ansatt som trener.

Man skal derimot aldri undervurdere Hødd og dets potensial. De har en trofast tilskuerskare og sterke sponsorer i ryggen.

Virker å ha vært en del «uro» innad i Hødd, men de kan slå fra seg uansett.

5: Bryne

Bryne Levanger FK OBOSligaen 2016
Bryne måtte hente mange baller ut av nettet i møtet med Levanger FK i OBOS-ligaen 2016. Foto: Bjarne Berre

Gjærbuene har nok sett bedre dager. Etter nedrykket fra OBOS-ligaen i 2016 har det ikke gått på skinner. En 3 plass i PostNord i 2017 ble etterfulgt av en 5 plass i 2018.

Ringreven Jan Halvor Halvorsen ble ansatt som trener for Bryne på tampen av 2018.

Har mange rutinerte lokale spillere i troppen med erfaring fra OBOS-liga, uten at disse har gitt noen suksess i 2 divisjon de siste 2 år.

Har vært en del utskiftinger hva gjelder spillerstall, uten å ha hentet eller sluppet noen storfisker.

Laget skal få tøffe lokaloppgjør mot Egersund, Vidar og Sola inneværende år. Dette kan slå begge veier.

Bryne kan havne hvorsomhelst mellom 3-8 plass.

6: Kvik Halden

De nyopprykkede fra Østfold ledes av Kent Bergersen. Solid sesong i 2018. Har hentet mange spennende spillere i løpet av høsten og vinteren. Mange bra resultater i treningskamper uten at man skal legge for mye vekt på slike kamper.

Entusiasmen fra 2018 kan nok Haldenserne dra med seg inn i 2019 sesongen om man får en god start.

Får oppleve morsomme lokaloppgjør hvor de som «underdogs» ikke har stort å tape. Haldenserne har nok betraktelig lavere skuldre kontra sine naboer i Fredrikstad.

Kvik Halden kan bli en av overraskelsene i årets PostNord Avdeling 1? Kan være et topplag….eller et bunnlag. Tiden vil vise.

7: ARENDAL

Er det ENESTE laget i divisjonen som ikke skal ut i lokalderby inneværende år. De seiler litt i sin «egen sjø» i forhold til kartet.

Det har vært mye utskiftninger på trenersiden og på spillerfronten i Arendal de siste 2 årene. (Tørum, Andersson og nå Steinar Pedersen fra august 2018).

Steinar Pedersen fikk ingen umiddelbar effekt med Arendal da han tok over laget 2 August 2018. Står med 6 seire, 1 uavgjort og 6 tap som hovedtrener for Arendalittene.

Klubben har kvittet seg med de meste av spillere som var med Arendal opp i OBOS-ligaen i 2017. Endte på en skuffende 6 plass i 2018. Andersson ble sparket i løpet av sommeren. Inn kom Steinar Pedersen. Mannen som tok Jerv opp til OBOS-ligaen på første forsøk i sitt første år i klubben. Tok samme lag til en kvalifisering til Eliterserien i OBOS-ligaen året etter. Var trener i Start (Eliteserien 2017).

Arendal har i all hovedsak spillere med erfaring fra OBOS-liga, Eliteserie og erfaring fra Elitelag i Danmark eller andre land. På papiret et meget sterkt lag. Pedersen har hentet en del av sine tidligere elever i Jerv og Start (Ulrik Reinaldo Bergland, Øyvind Knutsen, Dejan Corovic m.f.) Arendal er et ressurssterkt lag. Arendal var ikke noe topplag i fjorårets avdeling når regnskapet skulle gjøres opp. Har ikke vunnet en fotballkamp i vinter. Spilt jevnt mot lag fra OBOS-ligaen, PostNord og 3 divisjon.

Steinar Pedersen har fått bygd sitt «eget» lag i over et halvt år nå. Innehar en bred og god stall. Kan havne hvor som helst på tabellen.

Det har blitt satset hardt i Arendal i flere år. Ny stadion, mange spiller»kjøp». Store navn her og der. De virker å stå fast i en hengemyr uten å komme seg av flekken.

Dette blir en skuffende sesong for Arendal.

Arendal er en håndball-by.

8: Stjørdals- Blink

Levanger FK - Stjørdals-blink 2019 TOBB Arena Levanger
Treningskamp mellom Levanger FK og Stjørdals- Blink i vinter. Foto: Øystein Kristoffersen

Blink berget plassen i fjoråret med et nødskrik. De seneste år har laget fra Stjørdal vært heislag mellom 2 og 3 divisjon. De snudde dermed en trend på overtid i siste seriekamp i 2018 (med hjelp av andre lag) og de kjenner nok fortsatt på euforien fra da dommeren blåste av kampen mot Brattvåg og ny kontrakt i PostNord.

Har mistet noen sentrale spillere i vinter. Inn har de hentet spillere på lån fra naboen i sør, Ranheim. (4 stk)

«Ny» trener for året har også Stjørdal- Blink. Roar Vikvang ledet laget da de rykket ned til 3 divisjon da datidens 2 divisjon ble halvert. 7 plass og 1 poeng bak sikker plass den gang.

Laget har et potensial til å slå de aller fleste i avdelingen på gode dager, men bredden og rutinene i troppen holder ikke til å kjempe i toppen. De unngår nedrykkskamp som i 2018.

Skal spille mange lokaloppgjør i Trøndelag mot Nardo, Byåsen og Levanger.

9:Brattvåg

Det hardtsatsende laget fra Sunnmøre hadde nok forhåpninger om å ende opp høyere på tabellen enn den skarve 8 plassen i 2018. Selv om «sunnmøringene» var ny i divisjonen i fjor hadde de nok sett for seg å være med helt i toppen. Det gikk ikke.

Som de aller fleste i divisjonen har Brattvåg også ny trener i form av danske Rene Skovdahl. (tidligere trener i Hønefoss, assistent i Brøndby, Cardiff og Maccabi Haifa og Molde)

Det er ikke mye som tilsier at man skal klare å drive et toppfotball lag i ei lita bygd som Brattvåg. (kun 2400 innbyggere). Men med et sterkt næringsliv i ryggen kan man nå langt. De har nok kommet så langt det lar seg gjøre i Brattvåg.

Sesong 2 i PostNord- ligaen kan bli tøff for sunnmøringene dette året. De kan selvfølgelig havne lengre opp på tabellen, eller havne i nedrykkssonen. Hvor god moral har denne troppen kontra 2018 sesongen og gjeldende stall?

Kan bikke begge veier med Brattvåg i 2019.

10: Moss

Cupmester i 1983 og Seriemesteren i Eliteserien i 1987. Moss FK har hatt tunge tider siden nedrykket til 2 divisjon i 2010. Det er lenge siden Bayern Munchen gjestet Melløs (Cupvinner cupen i 1983).

Siden 2010 har Moss stort sett kavet i 2 divisjon, bortsett fra ett opphold i 3 divisjon i 2017. Moss har blitt parkert på fotballkartet i Østfold av Sarpsborg 08 og Fredrikstad.

Endte opp på en 9 plass i sin avdeling i fjor. Hovedtrener Ole Martin Nesselquist takket for seg etter sesongen 2018 og tok over trenerjobben i Strømmen. Nesselquist ble erstattet av kroaten Mario Jovic

Moss får et tøft år i 2019. Tror de berger, men blir heller ikke overrasket om de rykker ned.

11: Byåsen

Adrian Olsen Teigen Levanger Fotballklubb LFK Tobb Arena Levanger Byåsen
Treningskamp mellom Levanger FK og Byåsen. Foto: Øystein Kristoffersen

Vestkant- klubben i Trondheim er en av nykommerne i PostNord- ligaen etter opprykket fra 3 divisjon i 2018.

Byåsen har lang og god erfaring fra spill i 1 og 2 divisjon. Nedrykk til 3 divisjon ble et faktum etter å ha vært sjanseløse i sin 2 div. avdeling i 2017. Det ble med ett år i 3 divisjon.

Klubben ønsker å etablere seg i 2 divisjon igjen.

Det kan bli vanskelig for de rød-hvite med begrensede ressurser i norges 3 største by og i skyggen av andre Trondheims-lag.. Har noen spennende spillere, men fint lite bredde i troppen. Det blir en kamp for å overleve for Erik Selnæs sine gutter i 2019.

De kan berge, men da skal de ikke få mange skadene eller suspensjoner i løpet av sesongen.

12: Vidar

Fotballklubben Vidar sin storhetstid var på midten av 1990- tallet hvor klubben var oppe i 1 divisjon ved 2 anledninger. Ellers har laget stort sett befunnet seg i 2 eller 3 divisjon.

Trenes av trønderen Kristian Sørli som tok over laget på høsten 2018. Vant 5 strake kamper på tampen av 2018 sesongen under Sørli’s ledelse, noe som berget nedrykk.

Finner ingen oppdatert spillertropp på klubbens egne hjemmesider. Ingenting spennede av de 11 spillerne som står oppført i spillertroppen.

Vidar rykker ned.

 

13: Nardo

Klubben som befinner seg et steinkast unna Lerkendal har blitt dømt nord og ned år etter år. Tormod Bjerkeseth sine elever har gjort alle spådommer til skamme hvert eneste år. De er og forblir i 2 divisjon. Dette er de sågar når PostNord- sesongen 2019 sparkes igang. Om de er å finne i gjeldende divisjon i 2020 er et annet spørsmål.

Styret vurderte lenge i vinter å trekke A-laget fra fotballkartet. Økonomiske problemer og intern uro i.f.t. styre og stell + en hjemmearena som er langt unna dagens standarder i forhold til krav skaper mye ekstra arbeid for en liten gjeng som prøver å samle krefter. Men, Nardo har iherdige sjeler som gjør en mannsjobb for å holde klubben med hodet over vannet.

Det kan gå, men 2019 er nok året de må ned i 3 divisjon.

Det blir nok en brutal sesong hvor de har mye annet å fokusere på enn kun det sportslige.

14: Sola FK

Det nyopprykkede laget fra Rogaland er oppe i PostNord-ligaen for første gang i historien.

Breddeklubben har stort sett befunnet seg i 3 og 4 divisjon, bortsett fra 3 sesonger i 2 divisjon på slutten av 1990-tallet.

Har i dag en stall med fint lite rutine fra toppfotballen. Har noen spillere med et titalls kamper i Adecco-ligaen for 7-8 år siden og en spiller med et innhopp i Eliteserien for noen år tilbake.

2019 og PostNord-ligaen avd. 1 blir nok ingen god match for Sola FK. Det blir med en sesong på dette nivået og nedrykk.